Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre

Tradisjonell surkål

 

Ikke lett å ta innbydende bilder av surkål - bare prøv selv!
Ikke lett å ta innbydende bilder av surkål – bare prøv selv!

Trodde du surkål bor i små sølvfolie-poser og lages av en dame som heter Nora? Det trodde jeg, inntil min mor forklarte meg at surkål er best når den er hjemmelaget. Her har du hennes oppskrift!

Kål er en vitaminrik og billig grønnsak som vi gjerne kan brukes mer av i ulike varianter (min mor synes alle billige grønnsaker gjerne kan brukes mer). En favoritt er surkål, som er overraskende lett å lage. Det er derfor ingen grunn til å kjøpe ferdige pakker som koster mer enn ingrediensene, og som kan inneholde både det ene og det andre, eller rett og slett ingenting annet en sukker og litt grå guffe.

Det tar litt tid å strimle kålen, men den som har en food processor med strimleskive kan jo bruke den. Ellers er det bare å sette på litt fin musikk og la kniven gå. Kokingen tar også litt tid, men kjelen passer seg stort sett selv (det er lov å late som om det er veldig arbeidskrevende, og sette seg ved gryta med en god bok). Surkål tåler godt en tur i fryseren, så når man først har laget en stor porsjon, har man lettvint tilbehør en ekstra middag eller tre.

Til 8-10 store porsjoner:

  • 1 stort kålhode, ca 1.5 kg eller to mindre hoder
  • 4 syrlige epler
  • 2 ts salt
  • 4 ts karve
  • 5 dl kjøttkraft (se tips)
  • 4 ts eddik 7%
  • 4 ts sukker

Skjær kålen i båter og skjær bort rotstokken. Resten strimles i tynne strimler. Eplene skjæres i båter, skrell dem om du vil. Ta bort kjernehusene. Legg kål, epler, salt og karve lagvis i en stor kjele. Hell på kjøttkraft og la alt småputre i ca 45 minutter (ja, det lukter surkål mens det står på – forklar tilfeldig forbipasserende at du har blitt gal og lager din egen surkål i år). Rør rundt en gang i blant. Smak til med eddik og sukker. Det kan godt tenkes at du vil ha i mer sukker og/eller eddik enn angitt i oppskriften.

Tips: Har du ikke kjøttkraft, så kan du bruke vann + buljongterning. Har du ikke det heller, så går det fint å bruke bare vann. Hvis du steker en svineribbe samtidig, så er det godt å røre i et par spiseskjeer med ribbefett (de ribbefrie ødemarkene i nord og vest får finne lokale løsninger stakkars).

Hva venter du på?

PS! Surkål er noe helt annet enn fermentert kål, selv om det også ofte kalles surkål sauerkraut. Surkålen i denne oppskriften kan du hermetisere på glass, men den er ikke fermentert. Forvirret? Les mer her.

2 kommentarer om “Tradisjonell surkål

  1. Hei. Denne vil jeg prøve meg på til jul 😊
    Jeg prøver å finne ut hvordan jeg hermetiserer surkålen. Har du tips? Skal den være varm eller kald når den helles i glass? Hvor lenge koker jeg de?

    • Den skal kokes i 45 minutter. Om du skal bruke den i løpet av en uke, kan du bare oppbevare den på glass som vanlige ferskvarer. Om du skal hermetisere, så bør det gjøres på gamlemåten med ordentlige hermetiseringsglass og vannbad.

Legg igjen en kommentar