Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre
Spisskammer

Spiskammeret – våre oppskrifter

Noen av oss husker barndommens spiskammer. Når man åpnet døren, var der hylle på hylle med syltetøyglass i ulike farger, saftflasker, innlagte rødbeter og agurker, hermetiserte kjøttkaker og kantareller. Man kjente lukten fra eplene som sto i kasser på gulvet sammen med kurver fulle av gulrøtter, poteter og kålhoder. Hvis man var heldig, sto der også noen skåler med melkering og et sukkerbrød. Det var et rom som skapte forventning om hyggelige stunder rundt bordet, men som samtidig vekket minner; søndagsturen i skogen hvor hele familien plukket liter på liter med blåbær, og den kvelden vi lagde eplemos til den store gullmedaljen.

Livene vi lever i dag er litt annerledes enn den gangen, men hensikten med Spiskammeret er å inspirere til å lage god mat mest mulig fra grunnen, og å føre videre mattradisjoner fra våre formødre.  Disse kvinnene visste hvordan man skulle ta til vare markens grøde og bruke alt, absolutt alt, på en slaktet gris. De visste hvordan man skulle mette store familier for en billig penge, og de lot ikke mat gå til spille.

På disse sidene vil vi samle oppskrifter og råd som er inspirert av gamle dagers spiskammer, men som er tilpasset og videreutviklet for vår tid. De færreste har en kålåker eller en gris i hagen, men vi kan likevel lage hjemmelaget surkål og en betasuppe med svineknoke. Vi kan bake rundstykker som vi serverer med hjemmelaget blåbærsyltetøy. Vi kan lage en pastasaus av litt rester fra søndagsmiddagen som vi drøyer med noen sjampinjonger og en hakket løk. En slik tenkning er sunn både for kroppen, for lommeboken og for kloden. God, hjemmelaget mat skaper glede og stolthet for den som lager den, men den sprer også glede til dem som får dele den: Sett en stor suppegryte på bordet og inviter naboen, overrask familien med en hjemmelaget karamellpudding , eller  gi et glass med eplemos til en god venn. Matglede er til for å deles.

Kos deg på kjøkkenet!

3 kommentarer om “Spiskammeret – våre oppskrifter

Legg igjen en kommentar