Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre

Selvbergingsprosjektet måned 2

Her har vi status for måned 2 i “Prosjekt 25% mer selvforsynt”! Kort oppsummert: September var en liten katastrofe – vi har ØKT forbruket med 25% i stedet! Men jeg har to unnskyldninger på lur. Du kan lese mer om selvbergingsprosjektet her, men i korthet går det ut på at vi ønsker å bli mindre avhengige av innkjøp i vanlige matbutikker, målt ved å sammenligne forbruket i dagligvarebutikker måned for måned i 2016 og 2017.

September har vært travel, så mange av de gode forsettene gikk ut vinduet denne måneden. Resultatet var på sørgelige 25% økning i forbruket sammenlignet med september 2016. Altså et avvik på 50% i forhold til målet, og forrige måneds suksess er nå nullet totalt ut.

I forhold til vår lille 7-punkts program, så er faller vel dommen over september omtrent slik:

1. Produsere selv:

Her har vi faktisk vært flinke, men besparelsen synes ikke før de neste månedene: Vi har brygget 50 liter øl – sammen med forrige måneds brygging, bør vi klare oss godt inn i 2018 med dette. Vi har slynget 25 kilo honning fra egne kuber, så det er nok for eget forbruk, litt mjødbrygging og litt salg av honning også.

2. Høste fra naturen

Altså, jeg har plukket mye sopp, men de første soppturene ga vel ca 1 sopp per time. Har utvidet repertoiret til å omfatte vanlig kantarell, to typer piggsopp og traktkanterell, og de siste turene ble ganske bra, i allefall nok til et par soppsmørbrød og middagstilbehør.

Som i august har jeg også tenkt mye på selvplukk men utført null.

3. Handle lokalt

Vi har ordnet oss med en lokal bonde som kan selge oss storfekjøtt, men jeg tør ikke kjøpe noe ennå, ettersom vi har to hele griser på vei inn i fryseren. Det var det. Jo! Har også kjøpt kombucha fra Råstad og Ask Brygghus. Den siste er min absolutte favoritt! (PS! Vi har ingen tilknytning til disse bryggeriene).

4. Planlegge innkjøp

Her er nok noe av årsaken til budsjettsprekken – vi gjorde et storinnkjøp hos StorCash og en svensketur. Utgiften kommer nå, gevinsten i de kommende månedene. Vel, det var storinnkjøp, men kan ikke skryte av at det var noen stor masterplan bak innkjøpene.

5. Varer i sesong

Med mindre Grandiosa og spaghetti bolognese er i sesong nå, så kan jeg ikke skryte av så mye her. En elendig matmåned må jeg innrømme. Mine besteforeldre hadde snudd seg i graven…

6. Mat fra bunnen

Nja, punktet ovenfor avslørte vel det meste her.

7. Skjerpings!

Uff, walk of shame her nå… dette er den andre hovedgrunnen til månedens budsjettsprekk. Mye hasteinnkjøp – en middag av gangen – gir merkbart mer matsvinn og utgifter. Noen ganger kommer livet i veien. Få gode beslutninger tas kl 17:15 med romlende mage på Rema.

Jeg lover bot og bedring i oktober og i allefall november (halve oktober har jo gått i samme tralten). Nå skal det bakes brød etter en smart 5-minutters oppskrift jeg har funnet på verdensveven. Poteter, gulrøtter og jordskokk skal inn fra grønnsakshagen, og to griser skal slaktes!

 

4 kommentarer om “Selvbergingsprosjektet måned 2

  1. Jeg må si det er en inspirerende blogg du har😊
    Jeg prøver å tenke litt i de samme baner selv, men er forholdsvis fersk. Er det en ting jeg har lært i livet, er det å ikke bite over for mye på en gang, men innarbeide gode rutiner på et område av gangen😊
    Spennende å se hvordan dere får til «25%-prosjektet» deres, og artig å lese kriteriene dere måler dere selv på.

    • Tusen takk! Veldig enig i det du sier om å beherske en ting av gangen før man går videre til neste. Dessverre blir jeg ofte litt for ivrig og drar i gang for mange prosjekter på en gang. Er streng med meg selv når det gjelder dyrevelferd, men om jeg selv går litt i spagaten en gang i blant, så er det jo selvalgt og selvforskyldt. Takk for hyggelig tilbakemelding!

  2. Så spennende og fin blogg du har. Den vil jeg følge! Akkurat i tråd med hva jeg (prøver) tenker selv.

Legg igjen en kommentar