Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre

Selvbergingsprosjektet måned 1

På tide å gjøre opp status for første måned med “Prosjekt 25% mer selvforsynt”! Du kan lese mer om prosjektet her, men i korthet går det ut på at vi ønsker å bli mindre avhengige av innkjøp i vanlige matbutikker, målt ved å sammenligne forbruket i dagligvarebutikker måned for måned for 2016 og 2017.

Det var ikke med stor glede jeg satte meg ned med kontoutskriftene en fredags kveld, men rett skal være rett. Et glass rødvin og en kodebrikke så var jeg i gang.

Det første som slår meg, er hvor ordinært livet mitt er, og hvor lite wow-faktor som har tilstrømmet meg siden 2016. Jeg surrer rundt i en radius på ca 5oo meter og kjøper dopapir, skolemelk og forer banken med transaksjonsgebyr.

Tallene ble nøye lagt sammen, og resultatet er på utrolige 47 prosent reduksjon av innkjøp i dagligvarebutikk i august 2017, sammenlignet med august 2016! I tillegg var vi en uke på ferie i august fjor, hvor vi i stor grad spiste ute i stedet for å handle i matbutikker.

Er alt dette et resultat av mine fantastiske selvbergingsferdigheter i 2017? Sannsynligvis ikke. Jeg mistenker at vi har vært bevisstløse i gjerningsøyeblikket når jeg ser på matvareinnkjøpene i fjor. Ingen god forklaring på hvorfor vi brukte så fantastisk mye penger (nei, jeg kommer ikke til å avsløre summen uten å få betalt av Se og Hør, og de har så langt vist liten interesse for Hjemme Hos-reportasjer hos mislykte husmødre).

Har vi vært utrolig flinke i august 2017? La oss ta en riktig så sytematisk vurdering, ufra de 7 flotte kriteriene vi skisserte opp i prosjetet vårt:

1. Produsere selv

Tja. To poeng? Jeg har bakt to store prosjoner med brød, syltet 2,5 kg nektariner, brygget to runder med øl og laget såper for hele året. Litt avling fra grønnsakshagen, men ikke noe å rope hurra for. Egentlig et sorgens kapittel, men det får bli en annet innlegg. Min gode mor ble revet med og laget store mengder horn, rundstykker og syltetøy som vi har tært på.

2. Høste fra naturen

Null poeng her, tiden har ikke strukket til. Har tenkt mye på selvplukk, det var det.

3. Handle lokalt

Ett poeng her. Har handlet mer lokalprodusert på matbutikken, men det drar jo bare summene opp. Poenget var jo å kjøpe rett fra bonden. Gir meg selv et lite (indirekte) poeng her likevel – lokalmat må støttes!

4. Planlegge innkjøp

Fysj! Minuspoeng! Ukeshandling er drepende kjedelig. Jeg klarte å lage en trippel porsjon med spaghetti bolognaise, men så kom 6 nabobarn på middag og nullet ut hele innsatsen.

5. Varer i sesong

Et halvt poeng her. Jeg har vært flinkere til å finne tilbudsvarer, men kan ikke skryte av at det nødvendigvis har vært fordi det er i sesong.

6. Mat fra bunnen

To poeng her (hva er egentlig skalaen – 0-100?). Vi har stort sett laget mat fra bunnen av, med relativt lite katastrofesjopping og take away.

7. Skjerpings!

Masse poeng til oss å være – skjerpings er nok mye av forklaringen på månedens resultat. Mer gjennomtenkte innkjøp og fokus på å bruke opp alt. Vi har spart en del på å tære på det som var i skuffer og skap. Det kan man jo ikke gjøre i alle evighet, men det er utrolig hva man kan trylle fram når man prøver å unngå å gå i butikken. To nær-døden-broccoli, to slappe løk og en fløte på vei mot klumpestadiet = to middager med broccolisuppe, og egg fra egne høner. Dette hadde fort gått i søpla i fjor. Så matsvinnet er definitivt redusert. Litt kjedeligere, særlig på påleggsfronten, men en god deal totalt sett.

Totalt sett er jeg veldig fornøyd med måneden, særlig tatt i betraktning at vi også har tjent en god del på salg av egg, kyllinger og kaninunger, i tillegg til at vi har lagt masse arbeid i å utvide nettbutikken med bryggeutstyr og såpeutstyr, hvilket fort kunne «unnskyldt» lettvinte løsninger.

Så får vi se hvordan det går med september-oppgjøret om en måned!

Legg igjen en kommentar