Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre

Ruging for nybegynnere

Jeg er nok ikke den eneste som har stått opp med svarte ringer under øynene og kink i nakken etter å ha sittet klistret foran rugemaskinen halve natten. Her får du en liten innføring i ruging for nybegynnere!

Skaff en god rugemaskin

Rugemaskinen har mye å si for resultatet. Den MÅ ha stabil og riktig temperatur. Blir det for store avvik, kan du få kyllinger som aldri klekker, dør under klekking, eller må avlives etter klekking pga feilutvikling. Det er ikke hyggelig! Har du stramt budsjett, så kjøp heller en enklere variant av et anerkjent merke, kjøp brukt, lån eller lei en maskin. Valg av rugemaskin kan du lese mer om her.

Finn gode rugeegg

Kvaliteten på rugeeggene har også mye å si for klekkeprosenten. Skaff deg rene, hele, velformede egg i rett størrelse for sin rase, fra en seriøs oppdretter. Dette kan du lese mer om her.

Før du legger inn eggene

Har eggene vært transportert, la dem stå natten over for å stabilisere seg, før du legger dem inn i maskinen. La rugemaskinen komme opp i riktig temperatur, og gjør deg kjent med funksjonene før du legger i eggene. Det er IKKE gøy å drive feilsøking på maskinen mens eggene ligger i. Eggene tåler fint å vente en dag eller to i kartongen, men tipp gjerne kartongen fra side til side morgen og kveld.

Rett temperatur for ruging

Rett temperatur er 37,5 for høns. Her anbefaler jeg sterkt å dobbeltmåle med et presisjonstermometer (ikke febertermometer fra apoteket). Det er ikke uvanlig at maskinene blir litt unøyaktige med tiden – jeg hadde en maskin som viste 37,5 på displayet, der faktisk temperatur var 40,5 – det ble ingen kyllinger den gangen…

Rett fuktighet for ruging

Rett fuktighet er viktig, og her er det mange meninger. Personlig har jeg best resultat med tørruging, som hos oss vil si en fuktighet på 35-40% luftfuktighet når jeg ikke tilsetter ekstra fukt. Men det er mye som påvirker fuktigheten i maskinen; antall egg, ventilasjon, maskintype, luftfuktighet der du bor, årstid etc.  Den mest pålitelige indikatoren for korrekt fukt, er eggets vekttap. Det skal være 13% i løpet av 21 dager. Så da er det bare å veie eggene, regne seg fram til rett vektkurve, og justere fuktigheten opp eller ned i forhold til utviklingen i vekttapet! Er folket interessert, kan jeg skrive en egen artikkel om dette, eller du kan lese denne artikkelen (på engelsk).

Er du usikker, er mitt beste råd å tilsette bittelitt vann 1-2 ganger før dag 19, og så kjøre på med masse fukt. Er det for høy fuktighet underveis, vil kyllingene ikke få nok plass under klekking og kveles. Er det for lav fuktighet, vil egghinnen klistre seg fast i kyllingen, og den blir sittende fast.

Rcom 50 detalj

Legg i eggene

Legg i eggene som anvist for din maskin. Her finnes det mange varianter. Skal eggene stå i maskinen, så pass på at du har den butte siden av egget opp, og den spisse siden ned. Skal eggene være liggende, så pass på å markere eggene på hver side, dersom du må vende dem for hånd.  Jeg pleier å skrive en X på siden som vender opp, og en 0 på siden som vender ned – da ser du hvilke du har snudd og ikke. Skriv også ned følgende tre datoer, på en lapp du ikke legger i lommen og så i vaskemaskinen: Dato for oppstart, dato for dag 19 (dag 19 forklares lenger ned), og dato for klekking (dag 21).

Venting og egglysing

De neste ukene går drepende sakte de første gangene man ruger. Etter 5-7 dager kan du lyse eggene første gang. Lys mot den butte enden av egget. Har du en god egglyser, kan du se hvilke egg som utvikler seg allerede etter 4-5 dager. Enklest i et mørkt rom. Det fungerer også med en sterk lommelykt, eller lommelykt på telefon, men det kan være litt vanskeligere å se. Bruk eventuelt en dorull for å konsentrere strålen. Du ser gjerne en mørk prikk, med litt nettverk av blodårer.  Ser du ingenting, kan du kaste egget. Er du i tvil, så kan du vente litt til, og så sjekke igjen om noen dager.

Egglysningsoversikt
Kilde: www.wildliferehabber.com

Jeg pleier å lyse igjen på dag 14 for å fjerne egg som eventuelt har dødd underveis. Da ser du gjerne en rød ring («blodring») som en sirkel rundt hele egget, eller egget ser helt annerledes ut enn de andre. Disse må du også kaste. Så lyser jeg igjen en siste gang på dag 18 for sikkerhets skyld, men da er det ofte vanskelig å se noe. Det er viktig å fjerne dårlige egg, ettersom de kan spre bakterier til de andre eggene, og de også kan utvikle gasser og visstnok eksplodere (ugh! dette har aldri skjedd hos oss). Man skal helst ikke dille for mye med eggene under ruging, men jeg har tillatt meg, i folkeopplysningens navn, å lyse eggene om det har vært nysgjerrige gjester i hus – få ting er mer fascinerende enn å stå i et bekmørkt rom og se kyllingene danse rundt inni eggene.

Dag 19 – «Lockdown»

Dag 19, eller «Lockdown» som det så dramatisk kalles på engelsk: Nå skal du forberede klekking. Da skal ikke eggene vendes lenger, så husk å endre innstillingene eller ta maskinen ut av vendevuggen dersom du har en maskin med automatisk vending. Skru også av nedkjøling dersom du har maskin som gjør dette. Nå må du også øke fuktigheten til ca 65%. Legg gjerne inn en klut eller et papirhåndkle for bedre underlag under eggene hvis maskinen kun har en glatt plastbunn. Så er det hands off – la kyllinger og maskin få stå i fred!

Klekking

Heia! Heia!
Heia! Heia!

Åh! Dette går så utrolig sent, men av og til så utrolig fort – så da blir man sittende der foran maskinen og glo… På dag 21 (eller kvelden før) ser du ofte det første gjennomslagshullet i egget – en liten sprekk eller hull. Ofte kan du høre piping og se at eggene beveger seg litt. Men akk, det kan fortsatt gå 12-48 timer før det blir mer action. Ikke pille eller åpne maskinen! Kyllingen har nå jobbet hardt for å komme i rett posisjon og for å bryte igjennom den indre hinnen og skallet – da må den gjerne hvile en god stund. Deretter begynner den å hakke seg vei rundt egget, omtrent som når du kakker toppen av et bløtkokt egg. Dette kan ta alt fra 10 minutter til flere timer. Ikke rør! Når den har kommet nesten hele veien rundt, presser den seg ut og er fri av skallet. Her kan den også trenge litt pause. La kyllingen bli i rugemaskinen til den har tørket helt. De andre kyllingene blir også motivert til å jobbe av å høre piping og aktivitet utenfor.

Når skal du hjelpe til?

I utgangspunktet er jeg ikke tilhenger av å hjelpe til. Jeg gjør det innimellom, men ofte er det en grunn til at de ikke kommer seg ut selv, og da har jeg av og til endt med å måtte avlive kyllingen etter noen dager eller uker likevel. Har du fått et gjennomgslagshull, men så har det stoppet opp og ikke skjedd noe på 48 timer, så ville jeg ikke gjort noe. Har kyllingen laget gjennomslagshull, begynt å hakke seg rundt, men så stoppet opp, kan du vurdere å hjelpe til. La det først gå minst 8 timer. Så kan du begynne å pirke bort litt og litt skall, i samme retningen som kyllingen holdt på. Bruk en sterilisert pinsett. Ikke ta for mye om gangen, og unngå å rive i den hvite hinnen! Hinnen er sannsynligvis fortsatt full av aktive blodårer, og kyllingen kan dø om du lager for stor rift. Vent litt, plukk bort litt til, og la helst kyllingen gjøre den siste manøveren for å presse seg ut. Du kan også fukte hinnen litt med en våt q-tip, ettersom den lett tørker ut når du tar egget ut av maskinen.

Eggene klekker sjelden samtidig – det kan av og til gå to døgn fra første til siste kylling er ute. Starter klekkingen før dag 21 betyr det at temperaturen har vært litt høy. Klekker de senere enn dag 21, betyr det at temperaturen har vært litt lav. Jeg pleier stort sett la eggene være i maskinen til dag 23 – det hender det er noen treiginger også.

chicks-490957_1920

Ting som har gått galt, men av og til likevel bra

Ting går sjelden helt etter planen: Jobb, barn, svigermødre, bikkjer, pre-senilitet og annet sniker seg inn og forkludrer selv den beste rugeplan. Følgende har gått galt for meg:

  • Strømmen gikk i 2 timer – ingen problem
  • En liten snik dro ut stikkontakten i  5 timer – ingen problem
  • Undertegnede glemte å skru av vending før dag 20 – ingen problem
  • Undertegnede glemte å skru av nedkjøling før dag 20 – ingen problem
  • Undertegnede glemte stadig å vende egg for hånd da vendemotoren gikk i stykker – ingen problem
  • Undertegnede glemte å øke fuktigheten før dag 20 – ingen problem
  • For høy fuktighet hele veien – problem, veldig lav klekkeprosent, enkelte svake kyllinger
  • For høy temperatur hele veien – problem, ingen klekket, selv om de var fullt utviklet
  • For lav temperatur hele veien – problem, sen klekking og flere med gal benstilling

Så moralen er – rett temperatur og fuktighet i hoveddelen av rugingen, så tåler eggene at du snubler litt innimellom. Folk ruger ut egg i BH-en, tøflene på badegulvet og i sopptørkeren også!

PS! Denne artikkelen tar utgangspunkt i ruging av hønseegg. Skal du ruge ut påfugler, vaktler, fasaner, kanarifugler eller Fugl Fønix, så kan det være andre tall for temperatur, fukt og klekketidspunkt.

Har jeg glemt noe viktig? Gi gjerne beskjed!

6 kommentarer om “Ruging for nybegynnere

  1. Hei. Jeg har nå fått min første rugemaskin. En Rcom Kingsuro 20. Halvautomatisk med plass til 24 egg..
    Jeg syntes bruksanvisningen var litt vanskelig å forstå. Spesielt det med fuktigheten under ruging. Når jeg fyllte vann sank også temp..
    Kan jeg få fremgangsmåte på norsk?
    jeg er litt redd for å legge inn eggene før jeg har alt klart.
    På forhånd takk! 🙂

    • Hei! Har sendt deg svar på mailen du sendte, håper det var til hjelp! Bare ta kontakt igjen om du står fast! Vennlig hilsen Maria

  2. Hei, jeg har en enkel rugemaskin kjøpt på ebay der eggene står i ring med den spisse enden ned. Skal eggene i denne maskinen også vendes ?
    Om de skal vendes blir det da å snu dem fra den spisse enden til den butte enden eller bare snu dem rundt en halv gang med den spisse enden altid vent ned ?

    Hilsen Petter

    • Hei igjen!

      Alle egg må vendes, så om maskinen din ikke gjør det automatisk så må du gjøre det for hånd. I de modellene vi fører som har egg stående med spissen ned, så tippes hele maskinen fra side til side. De trenger altså ikke vendes 180 grader hver gang. Om eggene ligger støtt i maskinen din, så kan du for eksempel sette en bok under den ene siden, så så flytte boken til den andre siden neste gang. De bør vendes 3 ganger om dagen helst, men ikke krise om man glemmer det en gang i blant. Det er mange som får veldig dårlig resultat med de billigste Kina-maskinene fra e-bay – krysser fingrene for at du får godt resultat med din maskin!

  3. Hei Maria

    Jeg har akkurat kjøpt en rcom maskin av deg med automatisk vending og fuktstyring. Men sliter med å få vann inn i silikonslangen..
    Hva gjør jeg?

    • Hei,
      Det kan ta litt tid før vannet kommer hele veien igjennom. Pass på at du har monterte dreiemotoren riktig vei (det hender folk monterer den motsatt vei). Det vil også hjelpe å sette vannbeholderen høyere enn rugemaskinen, slik at du får fall i riktig retning. Ta gjerne direkte kontakt på tlf om du ikke får det til, så skal vi hjelpe deg! Vennlig hilsen Maria

Legg igjen en kommentar