Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre
Søtpotet

Dyrk og spis søtpoteter

Moderne selvbergere spiser ikke bare havresuppe og blodpølse – vi kan da dyrke eksotiske saker i drivhus og åker! Gå i drivhuset og plukk litt fiken og søtpoteter, svipp innom hjemmeysteriet og hent litt chevre fra geitene dine, og litt honning fra bikubene. Eller ta en tur på butikken…

SØTPOTETMOS

Dette er en sunn og lettlaget versjon av potetmos som vi bruker til all slags mat, slik som kylling, laksefileter og pølse. Søtpotetene har den fordelen at de blir fortere ferdige enn vanlige poteter enten man koker dem eller steker dem i ovn. De inneholder også mindre raske karbohydrater enn poteter.

  • Til 4 porsjoner
  • 3-4 medium søtpoteter, ca 700 gram til sammen. Bruk helst den oransje typen.
  • 1 terning kyllingbuljong (se tips 1)
  • 2 hvitløksbåter
  • 4-6 ss kefir, rømme eller yoghurt naturell
  • ca 1 ts meget finhakket fersk rosmarin. (se tips 2)
  • Kvernet pepper
Søtpotetmos
Søtpotetmos

Skrell og skjær søtpotetene i noenlunde like store terninger. Legg dem i en kjele og hell over vann slik at det knapt dekker potetene. Hakk en av hvitløksbåtene fint og ha i vannet. Smuldre i en halv buljongterning og kok til potetene er møre, 5-10 min. Når de er møre, heller du av vannet og moser potetene med en potetmoser. Smuldre/riv i den andre halve buljongterningen og rør rundt så den løser seg opp. Ha i kefir, rømme eller yoghurt  gradvis til du har en konsistens som en vanlig potetmos. Smak til med finhakket rosmarin og press/riv i den siste hvitløksbåten. Smak til med kvernet pepper. Vanligvis trengs det ikke mer salt enn det buljongterningen gir.

Tips 1: Jeg bruker et lite rivjern (microplane), både til å smuldre buljongterningen og til å rive hvitløksbåten i stedet for å bruke hvitløkpresse. Det er et veldig hendig verktøy som jeg bruker ofte.

Tips 2: Rosmarinen gjør underverker i denne retten, men tilsett den litt etter litt, slik at den ikke dominerer smaken. Den skal bare være der som en undertone. Hvis du ikke har fersk rosmarin, så må du ikke bruke tørket! Da er det bedre å la være eller å ha i litt hakket persille. Pottene med rosmarin som jeg kjøper, har det med å dø i kjøkkenvinduet lenge før jeg har rukket å bruke dem opp. Jeg har derfor begynt å finhakke bladene og legge i et glass med lokk i fryseren, og det fungerer ganske bra. Da har jeg alltid den der lille teskjeen med ”fersk” rosmarin i hus.

Vil du dyrke dine egne søtpoteter? Her er et par tips:

  • Søtpoteter er utmerket selvbergingsavling; høy næringsverdi, store avlinger og velegnet til lagring
  • «Georgia Jet» anbefales til nordlige strøk. Israelske søtpoteter er ofte fra denne arten.
  • Det finnes både i busk- og klatrevarianter, så sørg for å få tak i det du ønsker
  • Søtpoteter skal ikke lagres i kjøleskap, da dør de!
  • Du kan få opptil 50 groer fra en potet
  • Potetene må herdes i et varmt rom (27 grader) for å utvikle god smak og tåle langtidslagring
  • Forklaring på dyrking med bilder finner du her og herding finner du her:

FIKENSALAT

Det er veldig hyggelig å invitere venner på middag, men det skjer ikke sjelden at tidsklemma tar meg, og jeg innser at jeg kommer til å komme inn døren hjemme rett før gjestene. Denne forretten har reddet meg mange ganger. Den tar maks fem minutter å lage – forutsatt at man har kjøpt ingrediensene dagen før eller i lunsjpausen… Den smaker deilig og stiller den verste sulten mens hovedretten står i ovnen.

Til 6 som forrett

  • 9 ferske fiken
  • 75 gram norsk chevre (uten skorpe)
  • 3-4 ss pinjekjerner
  • 2-3 ss flytende honning
  • noen små blader til pynt (oregano, basilikum, persille, små rukkolablader eller liknende)

Skjær av den lille stilken på hver fiken og del i 4-6 båter. Fordel dem på seks tallerkener. Riv osten i små biter og fordel over fikenene. Strø over pinjekjerner. Rist dem gjerne lett i en tørr stekepanne først, hvis du har tid, slik at de blir gyllne. OBS! De brenner lett!

Ringle over litt honning og pynt ev. med noen grønne blader.

Fikensalat
Fikensalat

 

Legg igjen en kommentar