Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre

Lag din egen såpe

Å lage sin egen såpe er enkelt, gøy og billig. Ekte såpe består bare av tre ingredienser; lut, vann og fett. Du får et supert naturprodukt fritt for snodige kjemikalier og som gir en helt annen følelse på huden. Her kan du lese mer om hvordan du går fram.

Såpekoking er et urgammelt håndverk. Tradisjonelt brukte man fett fra dyr, gjerne talg eller smult. Man smeltet ut fettet og kokte såpen i store kjeler med lut laget av aske. I dag finnes heldigvis enklere måter enn å stå ute og koke over et bål!

Hvorfor skal jeg gidde å lage såpe?

Hjemmelagde såper tilfører huden masse næring. Dette kan ikke sammenlignes med Lano & Co. Ser du på etiketten til butikksåper, finner du bare ubegripelige kjemiske navn – verken olje eller lut. Teknisk sett er kommersiell såpe nemlig et vaskemiddel, ikke en såpe. Det gjør deg ren, men bidrar ikke med så mye positivt for verken deg eller miljøet. I en undersøkelse fra Forbrukerrådet (2016), fant de skadelige stoffer i 6 av 10 såper.

Sulfitate laureth?
Sodium laureth sulfate? Cocamidopropyl betaine?

Hva trenger jeg?

Du trenger kun tre ingredienser; lut, vann og fett fra dyr eller planter. Smult og talg er de vanligste dyrefettene. Olivenolje, kokos og palmeolje er de vanligste oljene. I tillegg kan man supplere med litt luksusoljer som mandelolje, jojobaolje eller sheasmør.

Kokosolje

Du kan lage såpe på kun en type olje eller fett, men den beste såpen får du om du kombinerer flere. Ulike oljer og fett har nemlig ulike egenskaper i form av skumming, rensing, bobling, fuktighet, hardhet osv. En ren olivensåpe vil for eksempel gi en såpe som som fukter huden godt, men har lite og litt slimete skum og bruker veldig lang til på å herde. En ren kokossåpe vil bli raskt hard med en masse skum, men virke uttørrende på huden. I tillegg vil ulike typer fett trenge ulik mengde lut. Bruk derfor kun oppskrifter fra kilder du stoler på, eller lær deg å bruke en såpekalkulator.

Såpeentusiaster lager gjerne avanserte oppskrifter med mange ulike oljer, overfettingsgrader, fargetilsetninger, mønstre og former. Blir du bitt av basillen, må du gjerne avansere til slike høyder, men her vil vi formidle en enkel basisoppskrift det er lett å lykkes med. Du har nok å tenke på første gang!

Min favoritt av våre hjemmelagde såper
Min favoritt av våre hjemmelagde såper, samme oppskrift som basisoppskriften.

I denne såpen bruker vi smult, for å få en hard og kremente såpe, olivenolje for å få en nærende og rimelig ingrediens, kokosolje for å få fine bobler, og kastorolje for å få stabilt og godt skum. Kastorolje får du tak i på helsekostbutikker (også kjent som ricinusolje eller lakseroile), men det er verd turen, ettersom kastoroljen gir svært god såpe. Smult får du tak i i velassorterte matbutikker (ferdig renset i små plastpølser, oftest i frysedisken). Bruk gjerne de rimeligste variantene av oliven- og kokosoljer, jeg ser ingen grunn til å bruke kaldpresset jomfruolje til noe som skal utsettes for lut – spar det til ansiktskremer eller mat. Lut eller kaustisk soda får du i velassorterte matbutikker og i jernvarehandel.

Grovt sett finnes det to måter å lage såpe på; varmprosess og kaldprosess. Her bruker vi kaldprosess, som er den enkleste metoden som krever minst utstyr. Ulempen med denne, er at såpen må herde 4-6 uker før den er klar til bruk.

Basisoppskrift på såpe

Oljer: 900 gram totalt

  • 270 g smult
  • 270 g olivenolje
  • 270 g kokosolje
  • 90 g kastorolje
  • 28 g eterisk olje – tilsettes helt til slutt (valgfritt, juster 10 gram opp eller ned avhengig av hvor mye lukt du ønsker)

Merk at all ingredienser skal veies i gram. 100 ml olje veier ca 90 gram, så her kan man ikke veksle.

Lutblanding

  • 233 g vann
  • 115 g lut (kaustisk soda)

Denne oppskriften fyller en såpeform på 1,3 liter, og gir ca 12 såpestykker på 100 gram, som er den størrelsen jeg liker best.

Du trenger følgende utstyr:

Utstyr

  • Romslig blandebolle til såpen, gjerne glass eller stål, men plast går også.
  • Stål- eller glassbolle til vann- og lutblandingen
  • Lang røreskje i stål til lutblandingen
  • Stavmikser
  • Slikkepott
  • Såpeform – i tre og silikon, eller en gammel melkekartong
  • Såpekutter eller kniv
  • Vannbad, mikrobølgeovn eller slow cooker
  • Steketermometer, digitalt eller vanlig
  • Digital kjøkkenvekt

Sørg for å ha alt dette klart på benken før du starter – du kommer til å være litt stresset første gang!

Det er en ting du må ta på alvor når du lager såpe, og det er sikker håndtering av lut. Lut er svært etsende, og du må under ingen omstendighet få det i øynene. Overhold alltid følgende regler:

Regler for sikker håndtering av lut

  • Tilsett lut i vannet, aldri omvendt – tilsetter du vann til lut kan du få en lutvulkan du ikke har lyst til å oppleve. «Lut i vann, det går an» («Vann i lut – du må ut»?)
  • Bruk beskyttelsesbriller, langermet genser og gummihansker under hele prosessen
  • Ha eddik lett tilgjengelig slik at du kan nøytralisere luten dersom uhellet er ute, skyll så godt med vann etterpå, så går det bra.
  • Vær våken, edru og konsentrert, og send unger, bikkjer og annet spetakkel på dør
  • Stå i nærheten av en vask eller ha en glass- eller stålbolle ved siden av deg, slik at du kan legge fra deg røreskjeer o.l. trygt.
  • Venn deg til å skylle alle boller og skjeer som har vært i kontakt med lut med en gang – ikke la det ligge i vasken eller i bollen, da kan man fort glemme seg senere.
  • Unngå å puste inn dampen som kommer når du blander lut og vann – ikke len deg over bollen og bruk kjøkkenvifte. Såpelaging bør gjøres i et rom med god ventilasjon.
  • Arbeidsflaten der du jobber med luten bør dekkes med plast eller papir – har du et uhell får du stygge flekker.

PS! Vi har fått mange kommentarer fra folk som er redde for å bruke lut. Ikke vær det! Tenk på det som å jobbe med kokende vann eller grille noe på grillen, det gjør du stadig vekk, og da må du også være forsiktig og bruke «verneutstyr» (grytevotter etc). Lut er det samme, men det er kanskje litt ekstra utropstegn rundt det, ettersom det ser ut som vanlig salt og vi ikke er så vant til å omgås det. 

HMS-selfie!
HMS-selfie!

1. Mål opp og smelt fett/oljer

Begynn med å måle opp og blande alle oljene, unntatt den eteriske oljen, og smelt de harde oljene. Smelt dem forsiktig i vannbad, mikrobølgeovn eller slowcooker. Ikke varm så mye at det begynner å ryke! Av ingrediensene i basissåpen er det smulten som har det høyeste smeltepunktet på 45 grader, så du trenger ikke så mye varme.

Oljeingredienser
Mål opp en og en olje og hell over i den store bollen – i tilfelle du går i surr!

2. Bland lut og vann

Så måler du opp lut og vann. Du kan gjerne måle opp luten i et pappbeger eller annet du kan kaste etterpå. Ha vannet i en bolle av glass eller stål. Hell luten i vannet (ikke omvendt!) og rør forsiktig. Nå får du en kjemisk reaksjon der det utvikles kraftig varme, gjerne over 90 grader, så ikke ta på bollen. Pust med magen (ikke pust inn dampen), og rør rolig til alle lutkrystallene har løst seg opp og blandingen er blitt klar som vann – det tar gjerne et par minutter. Så skal luten stå litt slik at temperaturen synker ned mot 50 grader.

Lutblanding 0
Hell luten i vannet – aldri omvendt!

3. Mål temperaturen

Ta så temperaturen på både lutblandingen og oljeblandingen. Jeg synes resultatet blir best når temperaturen på luten og oljen er på ca 50 grader når du blander dem. Dette er ikke kritisk, men pass på at verken lut eller oljer synker under 45 grader, ettersom  smeltepunktet på smult er 45 grader, så bør begge deler være over dette, ellers kan blandingen tykne for fort. Differansen mellom olje og lut skal helst ikke være mer enn 10 grader – hvis oljen er 60 grader, bør luten ikke være under 50 grader. Er differansen veldig stor, så varm opp oljen litt – ikke varm opp luten!

4. Bland olje og lutblanding

Sporting 0
Bland lutblanding og oljeblanding forsiktig sammen og rør rundt uten å starte stavmikseren

Nå er du klar for å blande lutblandingen i oljeblandingen. Hell luten i en forsiktig stråle oppi oljen, mens du rører forsiktig med stavmikseren uten å starte mikseren. Du trenger ikke stresse her, hold fokus på å ikke sprute luten. Tipp litt på stavmikseren for å sjekke at du ikke har fanget luftbobler under hodet på stavmikseren. Deretter starter du stavmikseren forsiktig. Hold alltid stavmikseren godt under overflaten så du unngår spruting. Stavmikseren har ikke godt av å gå hele tiden, så kjør den noen sekunder, rør litt rundt med den, kjør litt til osv.

5. Miks til det tykner

Slik holder du på helt til såpen begynner å tykne, eller «spore». Noen ganger går det på noen minutter, andre ganger tar det lenger tid – det kommer an på temperaturen, oljene og andre ingredienser. Først begynner det å ligne på vaniljesaus, og så mer som vaniljekrem. Når den begynner å nærme seg vaniljekrem kan du tilsette den eteriske oljen og mikse litt til, til du føler den har blandet seg godt i såpen. Det hender eterisk olje får såpen til å tykne raskere, men ingen grunn til panikk.

Blandingen begynner å tykne, eller "spore"
Blandingen begynner å tykne. Nå kan du tilsette eteriske oljer.
Ferdig tyknet og klar for å helle i form.
Ferdig tyknet og klar for å helle i form.

6. Hell i formen

Så heller du såpemassen over i formen din, og dekker den til med et håndkle. Såpeprosessen fortsetter i formen, og formen vil holde seg varm en god stund framover.

Dobbel porsjon av basissåpen
Dobbel porsjon av basissåpen

7. Ta ut av formen og skjær opp

3-4 dager senere kan du ta såpen ut av formen. Så kutter du såpen opp i passende stykker. Hvis såpen er så myk at det er vanskelig å skjære den pent opp, lar du bare såpeblokken ligge noen dager til, slik at mer av vannet fordamper før du kutter opp. Du kan bruke en vanlig kniv, men hvis du vil ha rette og fine stykker, er det en fordel å bruke en såpekutter for å stabilisere såpen mens du skjærer. Basisoppskriften gir ca 12 såpestykker a 100 gram hver.

Såpekutter for å få jevne stykker
Såpekutter for å få jevne stykker

Nå trenger såpestykkene å herde i 4-6 uker, slik at vannet fordamper og du får en hard og fin såpe som varer lenge. Sett dem på et brett og plasser alt i et skap. Hvis du vil lage etiketter slik som på bildet lenger opp, kan kan du klippe ut en remse med papir, brette rundt såpen og lime skjøten med litt melk. Da har du en fin gave til deg selv eller andre!

Legg gjerne igjen en kommentar hvis vi kan forbedre artikkelen eller du vil dele erfaringer!

19 kommentarer om “Lag din egen såpe

    • Jeg lager og har for salg – kan legge ut en om litt, så det går an å bestille i nettbutikken her. Men det blir jo ganske dyrt siden frakten kommer på toppen – med mindre du trenger noe annet fra nettbutikken vår da?

    • Heisann! Jeg er interessert inå kjøpe ferdig såpe, kan jeg det? (Privat bruk)

      Kontakt meg gjerne på mailen under, er veldig spent!

      • Hei igjen Siw Hege,

        Tusen takk for hyggelig melding! Det fikk meg til å få opp farta og i allefall legge ut 4 av de mest populære såpene våre i nettbutikken. Ta gjerne en titt der! http://selvberging.no/produktkategori/sape/sape-kosmetikk/

        Vi selger både til privat bruk og for videresalg. Har også flere produkter enn det som er lagt ut nå, blant annet barbersåpe, ansiktssåpe, verdens beste hudkrem og ansiktsvann! Ta kontakt om det er noe spesielt du leter etter.

        Vennlig hilsen Maria

    • Hei! Egentlig ikke noe skumlere å jobbe med lut enn å jobbe med kokende vann eller grille på en kullgrill! Når såpen er ferdig, har både luten og olje blitt omdannet, og det du du sitter igjen med såpe. Hvis du bruker såpen rett etter at du har tatt den ut av formen, så vil den være ganske hard for huden, men når den er ferdig herdet er den mye bedre for huden enn vanlig butikksåpe.

  1. Kjøkkenutstyret du bruker, og da tenker jeg spesielt på stavmixeren, er dette utstyr som kun brukes til såpelaging, eller får man rengjort det godt nok (i oppvaskmaskin) til å benytte i matlaging?

    • Hei igjen! Jeg har eget utstyr til såpelaging nå, men i begynnelsen brukte jeg det til matlaging også. Det er jo bare såpe på utstyret, så det vaskes jo helt bort og blir gullende rent etterpå! Så jeg ser ingen problem med å bruke det samme utstyret til både såpe og mat, så lenge man sjekker at det er helt rent før bruk.

  2. Hei
    Så flott film 🙂 har du oppskrift på den såpen med bivoks som du viser i slutten av filmen ?

    Hilsen Kristin

    • Hei Kristin, tusen takk! Ja, den har jeg liggende et sted – jeg skal legge den ut på siden så snart jeg får testet den en gang til. Såper med sukkerholdinge ingredienser (honning, sukker, melk, øl etc) er litt mer tricky å jobbe med, for det skaper ekstra varme. Så jeg må finne en god framgangsmåte som er lett å følge før jeg lurer andre utpå 🙂

  3. Hei Marie.
    Tusen takk for alle dine fine videoer og artikler. De nytes til fulle her.
    Slaktet nettopp haner etter å ha sett dine instruksjoner. – en god trygghet når det er 20 år siden jeg sist slaktet høns 🙂

    • Tusen takk for hyggelige ord, det betyr masse! Blir veldig glad om du deler nettsiden vår med andre, og alle kommentarer og forbedringsforslag er hjertelig velkomne! Vennlig hilsen Maria

  4. Hei! Jeg har brukt dagen på å prøve å få tak i smult…hvor kjøpte du det? Kan man på noen måte heller bruke Flott? Flott video. Hilsen Gro 🙂

    • Hei Gro!
      Takk for hyggelig tilbakemelding. Smult kan være litt vanskelig å få tak i, men om du har en litt større matbutikk i nærheten, så er det mitt beste tips. Hos oss pleier det å være greit å få tak i i større Meny-butikker. «Flott» er et plantebasert fett, så det har helt andre såpeverdier enn smult – derfor kan man ikke bytte om på disse uten å regne ut lut/vann-forholdet på nytt. Jeg skal se om ikke jeg får publisert en enkel oppskrift som ikke inneholder smult snart – ser det er mange som sliter med å finne det. I tillegg hender det jo at butikken har det, men at betjeningen ikke vet hva det er! 🙂

  5. Har sett video på youtube også. Må si at det er det beste norske video hvordan man skal lage såpe. Selve oppskriften er jo veldig bra. Var overrasket siden jeg forventet ikke at noen er så flinke i Norge. Takk skal du ha for at du deler!

    • Tusen takk for kiompliment! Det er jo ikke så vanskelig å lage såpe når man har gjort det noen ganger, men det er jo litt jobb å filme og redigere det hele. Blir også veldig glad om du deler videre til bekjente som kan være interesserte 🙂 Jeg holder på å legge ut masse spennende såpeprodukter nå.

Legg igjen en kommentar