Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre

IPA – øloppskrift for førstegangsbrygger, 25L allgrain (SMaSH + BIAB)

Ser vi bort ifra Pils og andre klassiske lagerøl troner den Indiske Pale Alen som hele Norges favoritt-øl. Ølets varemerke er dens lettdrikkelighet. Humlen står i fokus og malten spiller annenfiolin. I dette ølet gir faktisk en kompleks maltsammensetning ølet en bjørnetjenetse. En IPA finner sin eleganse i sin simplisitet! Ofte vil man derfor basere seg kun på én type humle for aroma, nettopp for at den benyttede humlens unike karakter skal kunne få sin heders plass.

De siste årene har trenden fra svært bitre IPAer snudd til langt mildere, krispere og søtere øl – noe som passer norske ganer svært godt. I dag er det de bitre IPAene som skiller seg ut, og ofte ikke på noen god måte. En IPA som likes av mange består ofte i all hovedsak av en enkelt maltsort, feks en Pale Malt eller Vienna Malt. I noen tilfeller vil man kanskje inkludere ørlite av en annen malt for å gi mer dybde uten at det går på bekostning av krispheten, feks litt Münich. Og hva gjelder gjær, ja så kan man ikke gå galt med en Safale US-05.

Velg IPA som ditt første brygg!

IPAen egner seg spesielt godt til hjemmebryggeren da den er en av de enkleste ølsortene å brygge. Ølet egner seg godt til både det enkleste og rimeligste utstyret, de mest tilgjengelige og rimeligste råvarene, og de enkleste bryggemetodene. Med én enkelt maltsort, én enkelt humlesort, én enkelt mesketemperatur og kun en til to humlesteg kan du brygge et øl som vil imponere de aller fleste. IPA bør derfor være en del av enhver brygger sitt repertoar. IPAen er det ølet jeg (Maria) anbefaler alle ølbryggere å starte med – fordi alle liker det og fordi det er så enkelt. IPA er helt klart det ølet jeg drikker mest av.

Følgende er en oppskrift basert på SMaSH (single malt and single hop [humle]) kombinert med bryggemetoden BIAB (brew in a bag) – den enkleste og rimeligst måten å brygge ekte malt-øl på! Mange nybegynnere vil finne typiske oppskrifter som litt kryptiske. Oppskriften under er derfor laget for å være forståelig for en førstegangsbrygger. Etter å ha brygget dette ølet vil du ha den erfaringen som kreves til å forstå den kryptiske informasjonen i oppskrifter flest.

Oppskrift for BIAB:

Følgende oppskrift er utarbeidet for et standardbyrgg på 25 liter, brygget i et BIAB-oppsett med 36 liters kjele uten bruk av isolering på kjelen. Du kan lese mer om hvordan man brygger med BIAB her.

 

Ingredienser:

  • 6,5 kg Pale Malt, finknust (alternativt Vienna Malt)
  • Mosaic humlepellets på pluss minus 13% alfasyre (alternativt Citra humle)
    • 30g i siste 60 minutter av koketiden
    • 40g i siste 5 minutter av koketiden
  • Anbefalt gjær: 2 pk Safale US-05 tørrgjær
  • 150g sukker til karbonering

 

Forventet Resultat:

  • Farge 9,5 EBC (i den lysere enden på fargeskalaen for en typisk IPA)
  • Bitterhet 51 IBU (midt på treet i bitterhet for en typisk IPA)
  • Utbytte 70%
  • Alkohol 5,8% ABV
  • OG 1.056
  • FG 1.012

 

Oppvarming

Varm opp 20 liter vann til 72 grader med lokket på og sett platen så på laveste trinn, eventuelt kun delvis på platen om du har en kokeplate med få innstillinger.

Mesking

Meskes ved 65 grader i 60 minutter

Metode: Når vannet har nådd 72 grader, fest meskeposen – fortrinnsvis slik at den ikke rører bunn av kjelen. Ha opp i all den finknuste malten. Rør godt om og les av temperaturen. Temperaturen skal nå ha falt til ca 65 grader. Juster evt med varmt eller kaldt vann – ikke med å skru opp kokeplata. Justerer du med varmt vann, ikke bruk vann varmere enn 80 grader. Rør om hvert tiende minutt. Total mesketid skal være 60 minutter.

Ta meskeposen ut og la renne av ned i kjelen, feks ved at den hviler på en stekerist. Klem ut vesken av posen (vørteren). Skyll med 7-8 liter vann. Kaldt vann går bra, men varmt vann under 80 grader vil utvinne flere sukkerbindinger. Klem ut meste parten av vørteren, uten å bruke makt.

Koking

Den totale koketiden utgjør 90 minutter. Hell på vann til kjelen rommer 30,5 liter for å kompensere for fordamping under koketiden.

Metode: Varm opp til koking under lokk. Straks du når rullende koking, ta av lokket helt og start tidtakningen. Om du med din varmekilde har problemer med å opprettholde koking med lokket helt av setter du det på gløtt. Pass på at det ikke koker over – det kan skje på et blunk. Følg humleprogrammet under:

Humleprogram:

  1. Du skal koke 30 gram Humle i 60 minutter, dvs at du må tilsette dette 30 minutter etter at «rullende koking har begynt».
  2. Du skal de siste 5 minuttene i koketiden tilsette 40 gram humle for å få ønsket aroma.

Vi anbefaler bruk av humleposer (med unntak av tørrhumlen hvor vi anbefaler at den tilsettes rett i spannet uten humlepose, dette primært for å redusere faren for infeksjoner).

Nedkjøling:

Kjøles ned til romtemperatur (maks 30 grader).

Metode: Etter koking så må absolutt alt som kan komme i kontakt med brygget ditt være desinfisert grundig! Kjøl raskest mulig ned til under 30 grader ved hjelp av kjølespiral. Mål «Original Gravity («OG») med ølvekt og noter ned tallet

Gjæring

Gjæring på spann ved 18-21 grader i to uker (18 er ideelt).

Metode: Ha gjær i spannet (kalles på ølsråket for «pitching»). Hell vørteren over i gjæringsspannet med så mye plasking som mulig. Sett på lokk og gjæringslås. Hell Starsan i gjæringslåsen. Sett til gjæring.

Flasking og karbonering

6 gram sukker per liter ferdig øl for karbonering på flaske. Skal ølet på fat anbefales 2,7 kullsyreenheter.

Metode: Mål «Final Gravity» («FG») med ølvekten og noter ned tallet. Kok opp sukkerlake i 2 dl vann og kjøl ned. Dekk gjerne til med desinfisert aluminiumsfolie under nedkjøling. Ha sukkerlaken i et rent spann og overfør ølet fra gjæringsspannet til spannet med sukkerlaken (omstikking). Gjør dette uten å plaske (oksygen vil nå gi en bismak av papp). Pass på at sukkerlaken blandes godt inn i ølet. Tapp over på desinfiserte flasker og sett på desinfiserte korker. I disse stegene anbefaler vi at du benytter en desinfisert silikonslange for å unngå plasking (okysgen). Slangen kopler du enten til spannets kran (om det er lite bunnfall) eller til en hevert. Til selve flaskingen anbefaler vi på det sterkeste at du benytter en flaskefyller.

Lagringstid:

To uker på flaske ved 18-21 grader for karbonering (18 grader er ideelt. Lagres deretter 2-3 uker kaldt… om du klarer vente så lenge. Bruk grønne eller brune flasker og unngå direkte lys – lys vil kunne gi ølet en smak av skunk.

Frivillige steg:

Rehydrering av tørrgjær: I en desinfisert beholder tilsette 1 dl desinfisert vann på 30-35 °C per pakke tørrgjær. Dekk til med desinfisert aluminiumsfolie og la det trekke i 20 min, deretter røres det inn og er klart til bruk. Dette vil gi gjæren bedre vekstvilkår og mindre sjokk når den tilsettes gjæringsspannet (pitches)

Tørrhumling: I siste to uker av gjæringsprosessen, tilsett 40 gram Mosaic humle rett i gjæringsspannet. Dette vil gi ølet ekstra god humlearoma. Du kan også tilsette dette samtidig med at du tilsetter gjæren. Gjør du dette slipper du å åpne spannet og reduserer dermed også muligheter for infeksjoner.

Meskesteg nummer to: Etter første meskesteg er ferdig, tilsett varmt vann under omrøring til temperaturen når 72 grader. Dette vil frigjøre enda mer sukker og gi større utbytte (mer alkohol). I et BIAB-oppsett er det langt enklere å nøye seg med å skylle posen med varmt vann etter at meskeposen er løftet ut av kjelen (se under). I et BIAB-oppsett må du ikke forsøke å bruke kokeplata til å varme opp til meskesteg nummer to. Ikke bare vil dette ta lang tid, men du risikerer også å brenne både malten og posen.

Skylling: Etter meskeposen har blitt løftet ut og fått vørteren forsiktig klemt ut, hell over 7-8 liter vann. Bruker du varmt vann ved 78 grader fungerer dette som et sekundært meskesteg og er derfor anbefalt. Klem på nytt forsiktig ut vørteren. Skylling vil bidra til enda bedre utbytte (mer alkohol), mer så med varmt vann enn kaldt vann.

Gjærnæring: Tilsett gjærnæring de siste 15 minuttene av koketiden. Dette vil gi gjæren bedre vekstvilkår.

Klarningsmiddel: Tilsett Irish Moss for å bidra til økt utskillelse av proteiner og gjøre ølet klarere. Dette har kun en kosmetisk effekt og har ingen betydning for smaken.

Münich malt: Bytt ut 1 kg av pale malten med Münic malt for å gi ølet mer dybde. Det blir ikke nødvendigvis bedre, bare annerledes. Du vil da ikke lenger ha et SMaSH-øl, men det vil likevel smake smashing!

 

 

 

Personlig signatur: Ønsker du å sette din egen signatur på ølet er det flere ting du kan gjøre med oppskriften over. Du kan feks gi det mer dybde uten at det går nevneverdig utover krispheten ved å bytte ut +/- 1 kilo av malten med Münich Malt… men det vil da ikke lenger være et SMaSH-øl. Du kan også justere tidspunkt og mengde i humlestegene (men husk at det meste av aromaen koker bort i løpet av ti minutter og at desto lenger du koker humle desto mer bitterhet får ølet). Du kan også bytte ut med en annen type ølgjær (men ikke bruke to typer samtidig da den ene vil utkonkurrere den andre, og den som overlever vil ha fått dårligere vekstvilkår). Vi foreslår derimot at du starter enklest mulig ved å følge oppskriften til punkt og prikke – det vil likevel bli unikt da det er du som brygger det!