Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre

Frøfast vs «F1», hva betyr det og hvorfor du bør bry deg?

SoyaVil du være selvforsynt med frukt og grønt? Da bevarer du ideelt sett frø fra din egen kjøkkenhage, og planter dem året etter. Hadde det bare vært så enkelt! I dag så er nemlig 99% av alle kål, mais og drivhusvekster dyrket frem som såkalte F1 – rett og slett engangsfrø.

Hæh? F1? Hva er det?

Kort fortalt krysser man to ulike, men rene innavelslinjer. Da får du en såkalt hybrid som er rimelig ulik sine to stamfamilier. Frøene man avler fram fra dette kalles F1.

Frøutviklere bruker mange år på å avle fram slike F1-hybrider. Avlingene kraftige, ensartede og forutsigbare. Du får akkurat det du bestiller… så fremt det er fra førstegenerasjon. F1 er nemlig engangsfrø! Egenskapene overføres ikke i avlingens frø, og mange av frøene er også sterile. Med andre ord, du må kjøpe frø fra butikken neste år også. Det blir litt som når man krysser en hest med et esel og får et muldyr – du kan ikke avle videre på muldyret.

Erter

Hvorfor F1-frø?

Årsaken er enkel – penger! Det kan ta mangfoldige år og koste mye penger å avle fram nye linjer med egenskaper vi ønsker. F1-frø sikrer at frøutvikleren får avkastning på investeringen fordi du må komme tilbake hvert år for nye frø. Genialt fra et kommersielt perspektiv.

Det er selvfølgelig mange fordeler med F1-frø, og det utvikles nye fristende sorter hele tiden. Ikke minst gjør det livet enklere for bonden når plantene skal stelles, høstes, pakkes, fraktes, selges, osv. For kundene betyr det billigere grønnsaker.

Problemet med F1-frø

Den store ulempen er at man reduserer den genetiske mangfoldet og at matproduksjon blir avhengig av laboratorier og industriaktører. Dermed blir matforsyningen mer sårbar for sykdommer, klimaendringer og det blir vanskeligere å framforedle lokale varianter. F1 gjør folk avhengige av kommersiell frøproduksjon, som særlig gjør fattige bønder andre steder i verden mer sårbare.

Heia frøfaste frø!

Vi heier derfor på «frøfaste» eller «sortsekte» varianter – frø som er dyrket fram på gamlemåten, ikke i et laboratorium. Disse gir fine avlinger og har større genetisk variasjon slik at man kan videreutvikle dem ved å velge frø fra de bete plantene dine – frøene fra frøfaste arter kan nemlig brukes som såfrø.

Når det er sagt: La ikke dette komplisere kjøkkenhageprosjektene dine! Hjemme hos oss er det stort nok sprang i seg selv å dyrke mer av maten selv. Jeg er kjempestolt over å være blant de få som faktisk dyrker egen mat i det heletatt! Det synes jeg du også bør være! Og for de som tar den helt ut og ta vare på egne frø, wow!

fRØ

Vi jobber løpende for å bytte ut flere av F1-sortene med frøfaste alternativer i vårt kjøkkenhagesortiment på selvberging.no Enn så lenge er dessverre utvalget hos leverandørene våre magert. Flere av leverandørene klarer ikke engang å svare på hva som er F1 og hva som er frøfast. Dersom du vet om noen F1-sorter i vårt sortiment som hverken er merket med dette på pakken eller på produktside, ja så blir jeg veldig takknemlig om du sier ifra. Gjør du det kan du vente deg en frøpakke i posten gratis!

Vil du være med og utvikle plantemangfoldet? Sjekk http://www.norwegianseedsavers.no

Legg igjen en kommentar