Når er varen på lager? Legg igjen din epost og vil vil informere deg når produktet er på lager igjen.
Epost Antall Vi deler ikke din addresse med noen andre

Betasuppe med røkt svineknoke – på selvbergerens vis

Betasuppe med svineknoke
Betasuppe med svineknoke

Det finnes utallige oppskrifter på betasuppe. En av grunnene er at den bygger på det sunne prinsippet ”Man tager hvad man haver”. Oppskriften nedenfor er derfor som en inspirasjon å regne.

Har du ikke svineknoke, så ta noe annet kjøtt eller noen pølser (se tips 1). Har du ikke persillerot, så ta kålrot i stedet. Mengdene er det heller ikke så farlig med, men det bør være tjukt med grønnsaker i gryta. Hvis du bruker pølser eller rester av kjøtt, så må du ha i buljongterninger/fond for å få kraft – med mindre du har spart kraft i fryseren.

Dette er ”slow food”, for det tar litt tid å koke kjøttet og kutte alle grønnsakene, men kjøttet kan gjerne kokes kvelden i forveien. Da har du den fordelen at du kan ta vekk eventuelt fett fra kraften, siden det legger seg som et lokk på toppen når kraften kjøles.

Med mindre dere er en stor familie, kan du også glede deg til en superrask middag en dag eller to senere, siden det da bare er å varme opp suppen igjen. Den er så fullstappet av vitaminer i utgangspunktet at den tåler det godt. Hvis restene ser litt snaue ut for å mette flokken, kan du se om du har noen kjøtt- eller grønnsaksrester i kjøleskapet som du kan kutte opp og ha i suppen. Du kan også servere varme ostesmørbrød til suppen, eller noen pannekaker etterpå. Dette er veldig sunn og superbillig mat. Min svineknoke kostet under 50-lappen.

Til 6-8 store porsjoner

  • 1 røkt svineknoke, ca 1 kg eller mer (se tips 2)
  • 5 middels poteter
  • 3 middels gulrøtter
  • 3 middels persillerøtter
  • 1 stor bit sellerirot (ca 200 gram)
  • 1 løk
  • 1 middels purre. Bruk det hvite og litt av det grønne
  • 2-3 laurbærblad
  • 2-3 kvister timian eller 1 ts tørket og smuldret
  • Salg og pepper
  • En grønnsaks- eller kjøttbuljongterning eller tilsvarende fond
  • 2-3 ss hakket persille

Skyll svineknoken og fyll på vann så det dekker knoken, ca 3 liter. Kok opp og skum eventuelt av toppen hvis nødvendig. La den småkoke i ca to timer. Rens den for skinn og ben og skjær kjøttet i små terninger på omtrent 1×1 cm. Sett kjøttet til side.

Du bør nå ha ca 2.5 liter god kraft i kjelen. Smak på den. Hvis den er for salt, kan du ta vekk et par desiliter og erstatte med vann. Ikke kast kraften, se tips 3 nedenfor!

Skrell og rens poteter, gulrøtter, persillerøtter og sellerirot og skjær i terninger på ca 1×1 cm. Hakk løken. Kok opp grønnsakene i kraften sammen med laurbærblad og skum eventuelt toppen hvis nødvendig. Kok til grønnsakene er møre, ca 15 minutter. Ha i renset og finstrimlet purre de siste minuttene. Kvern over pepper og smak til. Hvis kraften er litt smakløs, kan du legge i en buljongterning eller fond for å forsterke den. Sjekk om du trenger mer salt. Ha i kjøtt-terningene og gi suppen et oppkok. Ha i litt hakket persille og server, gjerne med godt brød eller flatbrød.

Tips 1: Det er veldig godt med rester av pinnekjøtt i suppen pluss kraften fra pinnekjøttkjelen, men den er ofte veldig salt og trenger å blandes ut. Når julens fenalår er blitt passe avgnagd, pleier jeg også å sage den i to og koke kraft på det. Så er det bare å skjære av de siste kjøttrestene og ha dem og kraften i betasuppen. Denne kraften pleier å være ganske salt, så spe den med vann hvis nødvendig.

Tips 2: Velg en stor svineknoke, siden mengden ben er omtrent den samme som på en liten. Du får med andre ord mer kjøtt for pengene. Dette er likevel meget billig mat siden kjøttet drøyes med mye grønnsaker og kraft. Det går lettest å rense kjøttet for skinn og ben før du ev. kjøler det ned.

Tips 3: Spar alltid all kjøttkraft du måtte få til overs når du lager mat. Minste lille desiliter er gull verd når du skal lage en saus eller suppe en annen dag. Frys den inn i en liten boks eller i en plastpose og merk den med type kraft og dato. Små kjøttrester pleier jeg også å pakke i folie og fryse. De kan man bruke i supper som her, som fyll i en omelett, i pytt i panne, blandet i couscous… Plutselig har du nærmest gratis middag!

Legg igjen en kommentar